top of page

Onkológia és génvizsgálat

Innovatív módszerek a rák diagnosztikában és kezelésben

Doctor and Patient

Célzott, személyre szabott rákterápia

A személyre szabott rák kezelés során specialista  szakembereink azokat a tumor specifikus géneket és fehérjéket célozzák meg, melyek lehetővé teszik a tumorsejtek növekedését és túlélését. A tudósok évente új területeken fejlesztenek és tesztelnek új és célzott gyógyszereket.

Kinek ajánlott ez a kezelés?

 • Akinek a betegség stádiuma – klasszikus onkológiai terápia ellenére előrehaladott.

 • Akinek nem egyértelmű a lehetséges kezelés (pl. ritka tumorok esetében), illetve akiknek a szokásos módszerek nem egyértelműen mutatkoznak célravezetőnek a kezelés szempontjából (pl. áttétes méhnyakrák).

A személyre szabott rákterápia egy életminőséget javító további kezelési lehetőség azok számára, akiknek a klasszikus kezelés a betegség előrehaladását nem tudta megakadályozni.

Kemoterápia

A kemoterápia során használt hatóanyagok károsítják a célzott helyeket, a specifikus kórokozó sejteket megölik, vagy azok növekedését gátolják. Rákterápiában ezeket a hatóanyagokat citosztatikumnak nevezik. A kemoterápia bizonyos esetekben a tumort elpusztítja. Kemoterápiát lehet alkalmazni műtétek előtt, hogy a megkisebbedett tumor sebészileg eltávolítható legyen. Műtét utáni alkalmazáskor pedig azt a célt szolgálja, hogy a daganat teljes sebészi eltávolítása után az esetlegesen megmaradt tumor sejteket elpusztítsa. Mindhárom kemoterápiás beavatkozást gyakran sugárterápiával kombinálják (radiokemoterápia)

Sugárkezelés

A sugárterápia a műtétekkel és a kemoterápiával kombinálva ma már számos daganatot meggyógyít, még előrehaladott állapotban is.

A sugár hatása azon alapul, hogy az energia átjut a megfelelő szövetekhez. A sugárzás olyan károsodást okoz a tumorsejtekben, hogy megakadályozza az osztódásukat, vagy elpusztítja azokat. A sikeres sugárterápia szempontjából a legfontosabb, hogy a sugárzás befedje a teljes tumor tömeget a lehető minimális környező normál szövet érintésével. A pontos besugárzási terv elkészítéséhez CT vizsgálat szükséges, estenként kiegészítve MR, vagy PET adatokkal. Így 3 dimenziós kép alakul ki a tumorról és környezetéről. A sugár- és kemoterápia kölcsönösen erősítik egymást, ennek eredményeképpen számos daganat gyógyíthatóvá válik.

Onkológiai sebészet, innovatív rákműtétek

Az onkológiai sebészet a jól körülírható (szolid) tumorok esetében alkalmazható, pl. a mellkasban, a gyomor-bélrendszerben, az endokrin szervekben és a lágy szövetekben. Sugár-és kemoterápia szükséges lehet a kiújulás megelőzése céljából. A siker biztosítéka a szoros együttműködés a sebész, onkológus, radiológus, sugárterapeuta és más specialisták között.

 

Az onkológiai sebészet a legújabb technikák felhasználásával több műtéti területet foglal magába:

 • Mellrák sebészet

 • Onkológiai gyomorműtétek

 • Nőgyógyászati tumor műtétek

 • Fül-orr-gégészeti tumor műtétek

 • Vastagbél, végbél műtét

 • Melanóma műtét

 • Hasnyálmirigy, máj, epevezeték és epehólyag műtétek

 • Gyomor, vékonybél és hasi műtétek

 • Urológiai tumor műtétek

 • Szarkóma műtétek (kemoterápia kombinációval lágyrész, csont- és Ewing szarkóma)

 • Onkológiai gerincműtétek

Immunonkológiai terápia

Az immunonkológiai kezelések az onkológiai páciensek immunrendszerét aktiválják, ami ezáltal a tumor sejteket felismeri és lerombolja.

Az immunonkológiai fejlesztések a daganatsejtek normál immunválaszt gátló pontjainak kiiktatásával hatnak. Így a gyógyszer hatására normál immunválasz jön létre, vagyis aktiválják az immunrendszer normál működését.

Ebből azok a betegek profitálnak, akiknek betegsége a klasszikus onkológiai terápia ellenére, előrehaladott állapotban van.

Klinikai tanulmányok mutatnak arra, hogy az immunterápiának hosszú távú hatása van és hogy az immunrendszer a tumor sejteket a kiújulást követően is eléri és a hatás  fennmarad. Az immunterápia ezen tulajdonsága első ízben ad reményt hosszú távú túlélésre számos beteg számára, akiknek korábbi prognózisa nagyon kevéssé bíztató (kétséges) volt.

 Az immunterápiával sikeresen kezelhető az előrehaladott melanoma, a tüdőrák és a leukémia néhány formája.

Precíz diagnózis és / vagy másodvélemény

Egy diagnózis ellenőrzése, azaz második véleményezése és pontosítása komplex diagnosztikai módszereket igényel, ami minden onkológiai páciens javát szolgálja – függetlenül betegsége típusától és stádiumától.

A modern diagnosztikai eljárások különböző analitikus lépéseket és típusokat tartalmaznak, beleértve a tumor sejtek DNS-ének molekuláris szekvenálását.

A molekuláris biológus specialista munkacsoport kijelöli a daganatsejteket, amelyekből kivonják a DNS-t, amely a gének információját tartalmazza. Ezután egy-egy génszakasz vizsgálata következik a mutációk kimutatására.

Az anamnézis (előzmények) és a páciens aktuális állapota alapján a specialista dönt a szükséges kiegészítő multidiszciplináris vizsgálatokról, amelyek fontosak a precíz diagnózis felállításához.

A végleges diagnózist egy onkológusokból, genetikusokból és molekuláris  biológusokból álló interdiszciplináris szakértői bizottság (Tumor Board) állítja fel, a molekula jellemzők, valamint a tumor- és egészséges sejtek egyedi DNS mutációinak ismeretében.

A pontosított és egyénre szabott diagnózis során nyert orvosi információkat a specialista ismerteti a pácienssel és megbeszéli vele az ebből adódó személyre szabott kezelési lehetőségeket.

A rák diagnosztikai módszerei

A rák diagnózisa minél korábban történik, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

A rák diagnosztika napjainkban széles palettájú modern módszereket alkalmaz. Különös fontosságúak a képalkotó eljárások, az endoszkópia, a laboratóriumi vizsgálatok és a szöveti mintákból vett hisztológiai vizsgálatok.

Képalkotó módszerek

A teljes test diagnosztikájának legújabb módszereit, mint a computer tomográfia (CT)mágneses rezonancia (MR)ultrahang diagnosztikaszcintigráfiapozitron emissziós tomográfia (PET)

Endoszkópia

Az endoszkópia a testnyílásokba történő optikai szál bevezetésével kivilágítja a vizsgált területet. Így lehetővé teszi az orvos számára, hogy belelásson pl. a bélcsatornába vagy a gyomorba, a húgyhólyagba vagy a hörgőkbe. Ezzel a módszerrel a legkisebb változásokat is fel lehet fedezni, sokkal korábban, mint ahogy egy röntgen vizsgálat mutatna elváltozást. Ha a vizsgáló egy gyanús szöveti változást talál, akkor szövetmintát (biopsziát) vesz további mikroszkópos vizsgálat céljából.

Szöveti minták

Ha pl. a mellben egy csomóból –az esetleg feltétezhető szöveti elváltozás miatt mintát vesznek (biopszia), akkor egyértelműen meghatározható, hogy a minta tartalmaz-e ráksejteket. Ezt a szövettani vizsgálatot mikroszkóp alatt végzik.

Laboratóriumi vizsgálatok

A különböző vizsgálatok, amelyeket a rákos elváltozás megerősítésére vagy kizárására használnak, kiegészülnek a vér, a vizelet és más testfolyadékok laboratóriumi vizsgálatával. A szokványos laboratóriumi meghatározások (pl. vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezke számlálás mellett számos más értéket vizsgálnak. Ezek közé tartoznak az ú.n. tumor-marker vizsgálatok.

X-rays

Génanalízis – a rákkockázat vizsgálata

Az onkológiai génanalízis lehetővé teszi a rákkockázat korai meghatározását. Ez jelentheti a sejt mutációk és a génváltozások azonosítását, ami a rák kialakulásával szoros kapcsolatban van. Az időben és célzottan történő rákkockázat vizsgálatok a pontos besorolás miatt a későbbi terápiát optimalizálják.

Ha a családban örökletes rák előfordult, meghatározható, hogy a vizsgált személy a génanalízis alapján érintett lehet-e. A szűrőprogramok testre szabottan csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A genetikai elváltozások a tumor szövetben gyakran a célzottan kialakított és ezáltal leghatásosabb terápiát teszik lehetővé, kevés mellékhatással.

Alkalmazási területek:

 • humángenetikai meghatározások a rákos betegeknél, valamint a rák genetikai hajlamának megállapítása a hozzátartozóiknál

 • molekuláris genetikai vizsgálat (MLH1, MSH2) a bélrendszeri és a méhrák esetében

 • molekuláris genetikai vizsgálat (BRCA1, BRCA2) petefészek és melldaganat esetében

 • molekuláris genetikai vizsgálat a diagnózis és a terápia szempontjából

 • pszichológiai tanácsadás rákbetegek és a magas kockázatú hozzátartozók részére

 • táplálkozási tanácsadás rákbetegeknek

bottom of page